Dynamische vermogensregeling van PV-installatie

Dynamische vermogensregeling van PV-installatie

Femme Taken

Femme Taken

Business, EMS software development en design

Juli 2024

Voor een metaaltechnisch bedrijf heeft Loqio onlangs een dynamische vermogensregeling voor hun zonnepanelen in gebruik genomen. Met de regeling zorgen we ervoor dat het bedrijf zijn gecontracteerd transportvermogen voor teruglevering optimaal kan benutten.

Het bedrijf investeerde dit voorjaar in een verdubbeling van de opwekcapaciteit. Met meer opbrengst arriveerden echter ook de voor veel ondernemers inmiddels bekende brieven van de netbeheerder over overschrijding van het gecontracteerd transportvermogen.

De overschrijding van de teruglevering vond plaats in het weekend wanneer de productie stil ligt. Door de uitbreiding van de PV-installatie was het totale opwekvermogen ruim de helft hoger geworden als het gecontracteerd vermogen voor teruglevering van 115 kW. Als noodmaatregel werden omvormers op het eind van de werkweek met de hand uitgeschakeld. Niet zo praktisch en ook jammer van de misgelopen opwek in de kwartieren dat het gecontracteerd vermogen niet overschreden wordt.

Om op korte termijn een automatische oplossing te bieden, heeft Loqio een regeling geïnstalleerd die het vermogen van de omvormers in het weekend stuurt op basis van een aanname van de baseload. De vermogenslimiet wordt dynamisch geregeld aan de hand van het gemiddelde vermogen in het lopende kwartier. Dit zorgt ervoor dat er in omstandigheden met afwisselend bewolking en zonneschijn maximaal teruggeleverd kan worden binnen de beperkingen van het contract. In veel gevallen kunnen de omvormers zonder beperking produceren.

In augustus volgt de installatie van meting op de hoofdaansluiting en submetingen van acht velden in de hoofdverdeler, zodat het bedrijf inzicht heeft in het energiegebruik en de vermogenspieken van de verschillende bedrijfshallen, enkele grote machines en een dochteronderneming die gebruik maakt van dezelfde grootverbruikersaansluiting. Vanaf dat moment kan er op werkelijk gemeten teruglevering gestuurd worden.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over energiemonitoring, slim laden en energiemanagement? Wij helpen je graag verder.

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Femme Taken

Business, software development en design

[email protected]

Sebastiaan Schimmel

Business, software development en infra