Groot Okhorst: ‘slimste huis van de Achterhoek’

Groot Okhorst: ‘slimste huis van de Achterhoek’

Femme Taken

Femme Taken

Business, EMS software development en design

Mei 2023

De monumentale boerderij van Femme Taken, mede-eigenaar van Loqio en oprichter van Tweakers, is één van onze proeftuinen voor slim energiemanagement. De 17de eeuwse boerderij werd vanaf 2012 omgebouwd tot smarthome met een slimme lichtsturing, aanwezigheidsdetectie en klimaatbeheersing die is geïntegreerd in de gebouwinstallatie.

Tweakers maakte in 2017 een video die inmiddels meer dan 430.000 keer is bekeken op Youtube en bestempelde het huis als ’slimste van de Achterhoek’. In 2018 kwam de AvroTros op bezoek. De laatste jaren ligt de aandacht op de ontwikkeling van energiemanagement zoals slim laden en slim verwarmen op eigen opwek en dynamische energieprijzen.

Slim energiemanagement

Groot Okhorst bestaat uit een woning en een luxe vakantieappartement, een bijgebouw dat in gebruik is als kantoor en een kapschuur die is voorzien van in-dak zonnepanelen. Er zijn twee bodemwarmtepompen, vier laadpunten voor elektrische auto’s en 37 kWp aan zonnepanelen aanwezig. Volop mogelijkheden dus voor slim energiemanagement.

De hoofdverdeler in de meterkast en onderverdelers in de bijgebouwen zijn voorzien van energiemonitoring op alle groepen zodat er gedetailleerd inzicht is in het vermogen en energiegebruik per apparaat, bouwdeel en categorie.

De slimme laadpunten voor elektrische auto's worden automatisch gestuurd op dynamische energieprijzen en een opwekvoorspelling. De tapwaterbereiding via de warmtepomp is geoptimaliseerd voor zelfconsumptie van opgewekte zonne-energie. Met behulp van een dynamische sturing op basis van energieprijzen worden de woning en het bijgebouw zoveel mogelijk verwarmd buiten de piekmomenten, wanneer de energiemix een lagere co2-intensiteit heeft. Buffervaten en de thermische massa van de betonvloeren worden ingezet om warmte te bufferen. Deze manier van verwarmen zorgt ook voor een lagere belasting van het elektriciteitsnet.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over energiemanagement, sensoren, dashboards en slimme gebouwen? Wij helpen je graag verder.

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Femme Taken

Business, software development en design

[email protected]

Sebastiaan Schimmel

Business, software development en infra