Loqio voorziet ecologische wijk in Olst van energiemonitoring

Loqio voorziet ecologische wijk in Olst van energiemonitoring

Femme Taken

Femme Taken

Business, EMS software development en design

Januari 2024

Recent heeft Loqio vijftien home energy management systemen opgeleverd in de ecologische wijk Aardehuizen in Olst. De werkzaamheden zijn onderdeel van het Europese onderzoeksproject Serene dat gericht is op de optimalisatie van lokale opwek en gebruik van energie.

Loqio is bij het project betrokken als technologieprovider. De andere Nederlandse deelnemers in het project bestaan uit de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente.

Als onderdeel van het project voorziet Loqio het merendeel van de woningen in de wijk van energiemonitoring. De groepenkasten in de woning zijn uitgebreid met een home energy management systeem (HEMS) en submetingen van de PV-omvormer en flexibele energieverbruikers zoals de vaatwasser, wasmachine, elektrische boiler en warmtepomp. De data is realtime beschikbaar voor de bewoners en de onderzoekers van Saxion en de UT.

Serene is acroniem voor sustainable and integrated energy systems in local communities. Het onderzoek is gericht op het ontwikkelen van oplossingen om het gebruik van lokaal opgewekte energie te verhogen en energiegemeenschappen zoals Aardehuizen minder afhankelijk te maken van geïmporteerde energie uit het elektriciteitsnet. Een belangrijk aspect van het onderzoek zijn de sociaal-economische factoren die een rol spelen om het slim gebruik van energie aantrekkelijk te maken voor de bewoners.

Buurtaccu en slim laadplein

Naast het benutten van flexibele verbruikers in de woningen wordt er ingezet op het slim laden van elektrische auto's en het delen van energie via een buurtaccu met een opslagcapaciteit van 120 kWh. De wijk beschikt over een zonnecarport met drie laadpunten, die inmiddels door ons zijn voorzien van slimme aansturing. In de komende maanden zullen wij onze aandacht verleggen naar de besturing van de buurtaccu.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over energiemanagement, sensoren, dashboards en slimme gebouwen? Wij helpen je graag verder.

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Femme Taken

Business, software development en design

[email protected]

Sebastiaan Schimmel

Business, software development en infra