Slim laden op dynamische energieprijzen wordt steeds aantrekkelijker

Slim laden op dynamische energieprijzen wordt steeds aantrekkelijker

Femme Taken

Femme Taken

Business, EMS software development en design

April 2023

Het eerste kwartaal van 2023 is afgesloten met een recordaantal uren met negatieve day-ahead prijzen op de EPEX Spot-energiemarkt. Het voortschrijdende gemiddelde van de prijzen daalde gestaag tot circa 12,5 ct per kWh voor belasting. Een dynamische energiecontract is daarmee gemiddeld genomen aanzienlijk goedkoper dan een variabel contract. Tegelijkertijd bleek de volatiliteit enorm. De sterke prijsschommelingen maken het slim laden van elektrische voertuigen op dynamische energieprijzen steeds aantrekkelijker.

29 uren met negatieve uurprijzen

In de eerste drie maanden van het jaar waren er op de day-ahead-markt al 29 uren met negatieve uurprijzen. In 2020, 2021 en 2022 ging het om respectievelijk 15, 19 en 12 uren. Zaterdag 25 maart sprong er uit met een periode van 13 aaneengesloten negatieve uren. In 2021 en 2022 duurde de langste aaneengesloten periode van negatieve prijzen nog negen uur en vond deze veel later in het seizoen plaats, respectievelijk op 8 augustus en 25 mei. Meer hierover lees je in de analyse van Stratergy.

Negatieve prijzen in het eerste kwartaal komen voor bij sterke wind op zee in met name de nacht of een combinatie van sterke wind en zonnig weer overdag. Buiten de uren met negatieve prijzen waren er in maart al zes werkdagen met zeer lage uurprijzen van minder dan 5 cent per kWh in de middag.

Groei van zonnepanelen zorgt voor meer volatiliteit

Het aantal uren met negatieve prijzen neemt dus steeds verder toe terwijl de opwek van zonnepanelen pas in de komende maanden zijn grootste bijdrage zal leveren aan de energieproductie. Die opwekcapaciteit uit zon is als gevolg van de energiecrisis in 2022 met niet eerder vertoonde cijfers gegroeid. Alleen al op woningen steeg het vermogen in één jaar met 25 tot 40 procent.

De zonne-energie van huishoudens en kleine tot middelgrote installaties bij bedrijven zorgt steeds vaker voor onbalans tussen de vraag en het aanbod van energie. Door vaste leververgoedingen en de salderingsregeling voor kleinverbruikers heeft deze groep er geen belang bij om opwek terug te regelen bij een overaanbod. De installaties blijven produceren en veroorzaken negatieve uurprijzen om bedrijven met regelbaar vermogen aan te moedigen hun verbruik te verhogen of opwekcapaciteit af te schalen. 2023 stevent daarom af op een recordjaar wat betreft negatieve uurprijzen.

Dynamische tarieven gemiddeld lager dan variabel contract

Ondanks de hoge volatiliteit in de prijzen waren de gemiddelde tarieven op de day-ahead markt met zo’n 12,5 cent per kWh stukken lager dan die voor een variabel contract. Voor zakelijk gebruik komt er bovenop het kale leveringstarief de energiebelasting van 4 tot 10 cent per kWh en de vergoeding per kWh van 1 tot 2 cent die aanbieders van dynamische contract vragen. De gemiddelde kosten voor een afname van energie op een dynamische contract komen hiermee op 18 tot 24 cent per kWh.

Voordeel voor bedrijven die pieken in duck curve kunnen mijden

Hoewel de day-ahead prijzen per uur verschillen is er een duidelijke dagelijkse patroon herkenbaar in het verloop van de energieprijzen. Deze zogeheten duck curve wordt gevormd door een piek in de ochtend door opstartende bedrijvigheid en een top in de avond door inschakelende kookplaten, ovens, wasmachines en elektrische auto's van huishoudens.

De spread tussen de hoogste en laagste prijzen op een dag is met name afhankelijk van het aanbod van energie uit wind en zon. Voor bedrijven die weinig energie gebruiken in de avond en geen uitzonderlijke piek trekken in de ochtend is een dynamisch tarief al zonder inzet van regelbaar vermogen aantrekkelijker dan een variabel tarief.

Duck curve in day-ahead prijzen op donderdag 30 maart 2023

Loqio smart charging: automatisch laden op de laagste prijs

De nog altijd aanwezige nervositeit op de gasmarkt en toenemende onbalanskosten als gevolg van overaanbod van zonne-energie zorgen ervoor dat energiebedrijven grotere risico-opslagen in hun tarieven van variabele contracten verwerken. Dit maakt een dynamisch tarief op dit moment bij voorbaat goedkoper dan een variabel tarief.

Met een dynamisch contract haal je het meeste profijt en loop je het minste risico als je in staat bent om een deel van je energiegebruik flexibel in te zetten. Het bestemmingsladen van elektrische voertuigen is hiervoor bij uitstek geschikt. Bij installatie van de juiste laadpalen zijn de investeringskosten om een laadplein slim aan te sturen gering. 

Loqio smart charging onderscheidt zich van andere load management-oplossingen door niet alleen piekvermogen te reduceren maar actief te anticiperen op de toekomst. Onze oplossing voor slim laden zoekt automatisch het meest voordeliger moment om te laden, rekening houdend met de capaciteit van de aansluiting, de verwachte opwek van zonnepanelen, de vertrektijd van auto’s en het laaddoel. Daarbij bieden wij de EV-rijder inzicht in de voortgang van de laadsessie en de mogelijkheid om ieder moment over te schakelen op direct laden.

De besparing op een reguliere dag is al snel 4 tot 5 cent per kWh en kan oplopen tot 15 cent per kWh op dagen met negatieve prijzen en een groot verschil tussen hoogste en laagste prijs.

Slim laden op eigen opwek en dynamische prijzen

Voor grootverbruikers is de combinatie van slim laden op dynamische prijzen en optimalisatie van zelfconsumptie de ideale tandem om energiekosten te drukken en het rendement van de investering in zonnepanelen te verhogen.

Onze sturing is gebaseerd op voorspellingen van de opwek van zonnepanelen en het energiegebruik van het gebouw. Wij zorgen ervoor dat zelf opgewekte energie wordt geconsumeerd door elektrische auto’s als teruglevering het minste oplevert. Op dagen met overtollige productie die niet in auto's kan worden opgeslagen leveren we terug op de momenten met de beste vergoeding.

Bij het plannen van laadsessies houden we rekening met het verschil in waarde tussen geleverde en teruggeleverde energie als gevolg van de energiebelasting, besparing op transporttarief en besparing op vergoedingen voor de energieleverancier voor zonne-energie die dankzij slim laden zelf geconsumeerd kan worden. Elke opgewekte kilowattuur die zelf geconsumeerd kan worden levert een besparing op van minimaal 7 cent per kWh.

Verschil in waarde tussen afgenomen en teruggeleverde energie op grootverbruikersaansluiting

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je met een slim laadplein energiekosten kunt besparen, duurzamer kunt rijden en meer elektrische auto's kunt laden? Neem dan contact met ons op voor een demo.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over energiemanagement, sensoren, dashboards en slimme gebouwen? Wij helpen je graag verder.

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Femme Taken

Business, software development en design

[email protected]

Sebastiaan Schimmel

Business, software development en infra