Energiemonitoring en curtailment van kantoorgebouw

Energiemonitoring en curtailment van kantoorgebouw

Femme Taken

Femme Taken

Business, EMS software development en design

Augustus 2024

Loqio heeft het hoofdkantoor van een bekend ingenieurs- en adviesbureau voorzien van energiemonitoring en curtailment van de PV-installatie. Het systeem geeft inzicht in het verbruik per bouwdeel en functie, en regelt het vermogen van de zonnepanelen op basis van dynamische energieprijzen.

De opdrachtgever vroeg naar meer inzicht in het energiegebruik en de opwek per vestiging, enerzijds om de facilitaire afdeling handvaten te geven voor verbetering van de energieprestaties en anderzijds als input voor dashboards van de sustainable development goals van het bedrijf. Na een intensieve aanbestedingsprocedure won Loqio de opdracht voor levering van energiemonitoring voor de vestigingen van het bureau.

Het hoofdkantoor stamt uit de jaren '70 en werd in 2017 grondig gerenoveerd waarbij een nieuwe hoofdverdeler werd geïnstalleerd. De hoofdverdeler takt af naar vier warmtepompen, vier regelkasten voor luchtbehandeling, een laadplein, PV-onderverdeler, de keuken en vijf onderverdelers met algemeen gebruik voor verlichting en kantoorautomatisering.

Dankzij deze indeling kunnen de belangrijkste energiestromen in het gebouw perfect gescheiden van elkaar gemeten worden per verdieping en vleugel. We hebben daarom het voorstel gedaan om naast de hoofdaansluiting en de zonnepanelen een volledige submeting van de hoofdverdeler te doen. In totaal gaat het om achttien 3-fase en zes 1-fase groepen.

Op dagbasis verklaren we voor onze opdrachtgever een energieverbruik van zo'n 1.500 kWh, verdeeld in de categorieën:

De facilitaire afdeling kan via online dashboards precies zien hoeveel energie de bouwdelen van het pand voor elke functie gebruiken. Tevens hebben we dashboards ingericht in Grafana voor live inzicht op detailniveau. 

Om toekomstige uitbreidingen niet in de weg te zitten is er in samenwerking met de huisinstallateur een oplossing uitgewerkt waarbij er geen uitbreidingsruimte verloren gaat. Door het gebruik van multi-circuit energiemeters claimt onze oplossing sowieso weinig ruimte.

€ 11.000 besparing

Met de inzichten hebben we een jaarlijkse besparing van € 11.000 op de energie- en netwerkkosten geïdentificeerd. Daarvan is € 7.000 afkomstig van onnodig energiegebruik buiten kantoortijden en € 4.000 uit slim laden. Er is mogelijk nog meer potentie voor besparing zodra er meer inzicht is in het presteren van de klimaatbeheersing onder verschillende weersomstandigheden.

Curtailment

Naast monitoring verzorgen we de aansturing van drie SolarEdge-omvormers. Bij negatieve uurprijzen worden de omvormers in vermogen teruggeregeld tot het eigenverbruik van het pand of worden ze helemaal uitgezet. De regeling houdt rekening met de uurprijs van energie, de inkoopvergoeding van de energieleveranciers, de energiebelasting, het transporttarief van de netbeheerder en de SDE-subsidie op de PV-installatie. 

Meer weten?

Wil je ook inzicht in je energiegebruik op het niveau van dit project, neem dan contact met ons op. Wij maken een meetplan en offerte op maat. Een energiemonitoringsysteem op de schaal van deze casus leveren we al vanaf € 4.300 inclusief abonnement voor het eerste jaar.

Meer over energiemonitoring »

Configurator

Stel zelf je energiemonitoringsysteem samen met behulp van de configurator.

De genoemde installatiekosten zijn exclusief de aanleg van communicatiekabels naar de verdeelkasten. De prijsopgave gaat uit van een situatie waarin er voldoende ruimte beschikbaar is in de verdeelkasten om de energiemeters te installeren.

Zie energiemonitoring voor meer informatie over onze prijzen.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over energiemonitoring, slim laden en energiemanagement? Wij helpen je graag verder.

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Femme Taken

Business, software development en design

[email protected]

Sebastiaan Schimmel

Business, software development en infra