Submetering op apparaatniveau, zo werkt het

Submetering op apparaatniveau, zo werkt het

Submetering, branch circuit monitoring en multi-circuit monitoring zijn verschillende Engelse termen om een oplossing te benoemen voor het individueel bemeten van energiegebruikers achter de hoofdmeter. Submetering levert een enorme verdieping in inzicht op die helpt bij het besparen van energie, het beheer van technische installaties en het toewijzen van energiekosten.

In deze blog leggen we je uit hoe het installeren van zo’n oplossing in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn ten opzichte van conventionele tussenmeters.

Wat is submetering?

Submetering behelst de installatie van energiemeters (ook wel tussenmeters of kWh-meters genoemd) achter de hoofdmeter. Een submeter biedt de mogelijkheid om het energieverbruik van individuele onderhuurders, bedrijfsafdelingen, apparaten en andere elektrische gebruikers te monitoren. Naast elektriciteitsmeters die fysieke metingen verrichten, bestaat een oplossing voor submetering uit hard- en software om data te verzamelen en inzichtelijk te maken voor de gebruiker.

De nadelen van conventionele tussenmeters

Traditioneel worden er tussenmeters ingezet om meer inzicht te krijgen in het energieverbruik van individuele verbruikers. De tussenmeter wordt letterlijk tussen de zekering en de verbruiker in het circuit geplaatst dat bemeten moet worden. Hoewel het inzicht dat een tussenmeter oplevert nuttig is, heeft de traditionele tussenmeter een aantal nadelen:

Conventionele tussenmeter
Conventionele tussenmeter

De submeteringoplossing van Loqio

De submeteringoplossing voor Loqio geeft jouw bedrijf of organisatie een ongeëvenaard inzicht in energiegebruik. Wij meten alle circuits in een energieverdeler.  Zo zorgen we ervoor dat het energieverbruik van je bedrijf geen geheimen meer kent en maken we het mogelijk om gericht energiebesparende maatregelen te nemen en daarvan de resultaten te beoordelen.

Door gebruik te maken van de nieuwste innovaties op het gebied van energiemanagement in datacenters kunnen wij op een betaalbare wijze álle energiestromen in een gebouw inzichtelijk maken. Onze geavanceerde Multi Circuit Energy Monitor meet maar liefst 96 circuits middels een enkele compacte Core Module. Met één meter maken we het energieverbruik van maximaal 32 krachtstroomverbruikers of 96 enkelfase groepen inzichtelijk. De module neemt evenveel ruimte in als twee conventionele driefase tussenmeters en heeft een installatietijd die vergelijkbaar is met die van een tussenmeter.

Om metingen te verzamelen en inzichtelijk te maken via ons dataplatform plaatsen we een zogeheten Edge Server die de brug vormt tussen de energiemeters in het gebouw en onze gebouwdashboards. Ons platform verwerkt moeiteloos honderden metingen per seconde per gebouw zodat we zeer nauwkeurige inzichten kunnen bieden in onder andere power quality, piekvermogen en de werking van installaties.

Installatie in bestaande en nieuwe verdelers

De Core Module wordt geïnstalleerd in de hoofdverdeelkast en eventuele onderverdelers. Hiertoe moet een extra 3-fase groep gemonteerd worden, waarvoor een deel van de installatie kortdurend stroomloos gemaakt moeten worden. In sommige gevallen (de kabelafstand is beperkt tot circa 30 meter en er zijn vrije kanalen beschikbaar op de Core Module) is mogelijk om onderverdelers te bemeten zonder extra Core Modules te installeren.

De stroom door de individuele circuits wordt gemeten met behulp van split-core stroomtrafo's die zonder onderbreking van de stoomvoorziening om de fasedraden geklemd kunnen worden. Middels inductie genereren de stroomtrafo's een kleine secundaire stroom die nauwkeurig gemeten kan worden door de fijngevoelige elektronica in de energiemeter. De stroomtransformators (ook wel current transformer of CT genoemd) worden afgestemd op de belasting van het betreffende circuit en zijn geschikt voor belastingen van enkele tot vele honderden ampères. Het gehele systeem is ontwikkeld voor maximaal installatiegemak en een snelle installatietijd. De kwaliteit van de metingen is bovendien van het hoogste niveau.

In nieuwe installaties bieden we de mogelijkheid om stroomkringen te meten met behulp van solid core CT-strips. Deze strips bevatten 21 stroomtrafo's op rij en worden direct boven of onder de installatieautomaten geplaatst. Paneelbouwers kunnen onze meetoplossing direct in het ontwerp van een nieuwe energieverdeler opnemen zonder noemenswaardige toename van de assemblagetijd.

Jouw voordelen

Dit meten we

Onze energiemeters monitoren de onderstaande waarden:

Basismetingen

Power quality

Kosten

De kosten van gedetailleerde energiemonitoring zijn afhankelijk van het aantal te meten circuits en bestaan uit eenmalige installatiekosten en een maandelijks abonnement voor verwerking van de energiemetingen en toegang tot onze software.

De hoeveelheid datapunten die wij per gebouw verwerken kan oplopen tot honderden miljoenen per maand. Omdat wij ons eigen geoptimaliseerde dataplatform beheren, kunnen we de terugkerende kosten voor dataopslag en rekenkracht laag houden in vergelijking tot diensten die zijn gebaseerd op cloudaanbieders zoals  AWS en Microsoft Azure.

Standaard worden minuutwaarden van actief vermogen, actief energiegebruik en stroomsterkte gemeten, met optioneel inzicht in power quality, lekstroom en secondenwaarden van vermogen en stroomsterkte. De minimale afname is 48 circuits. Een 3-fase groep telt als drie circuits met optioneel een vierde circuit voor lekstroommeting.

Configurator

Stel zelf je energiemonitoringsysteem samen met behulp van de configurator.

De genoemde installatiekosten zijn exclusief de aanleg van communicatiekabels naar de verdeelkasten. De prijsopgave gaat uit van een situatie waarin er voldoende ruimte beschikbaar is in de verdeelkasten om de energiemeters te installeren.

Zie Energiemanagement en Sensoring voor meer informatie over onze prijzen.