SON 2024-regeling: tot € 15.000 subsidie voor energiemonitoring

SON 2024-regeling: tot € 15.000 subsidie voor energiemonitoring

Femme Taken

Femme Taken

Business, EMS software development en design

Juli 2024

De provincie Noord-Holland stelt tot 1 oktober 2024 een aantrekkelijke regeling open waarmee ondernemers subsidie kunnen krijgen op de aanschaf en installatie van een energiemanagementsysteem (EMS).

In heel Nederland kampen netbeheerders met transportschaarste op het elektriciteitsnet. Bedrijven kunnen daardoor niet de transportcapaciteit krijgen die zij nodig hebben om te groeien of te elektrificeren.

Met de subsidieregeling Slimme Oplossingen bij Netcongestie (SON 2024) wil de provincie Noord-Holland ondernemers stimuleren om meer inzicht te krijgen in hun elektriciteitsverbruik en het stroomverbruik van hun bedrijfsonderdelen en processen, zodat zij stappen kunnen zetten om energie te besparen  en elektriciteitspieken te verminderen. De regeling staat open van 1 juli tot en met 1 oktober 2024.

Welke kosten worden vergoed?

De subsidie wordt verstrekt voor de materiaalkosten van een energiemanagementsysteem en kosten die gemaakt worden voor het inhuren van externe expertise en het inregelen van slimme sturingssoftware. Het EMS moet losse installatie-onderdelen doormeten zodat inzichtelijk wordt gemaakt welke machines of processen in de bedrijfsvoering voor pieken en dalen in het elektriciteitsverbruik zorgen. Oplossingen om het energiegebruik actief te sturen, bijvoorbeeld door het slim laden van elektrische voertuigen, worden ook vergoed.

De subsidie bedraagt de helft van de subsidiale kosten tot een maximum van € 15.000 en met een minimum van € 5.000. De regeling heeft een subsidieplafond van een half miljoen euro. Na het indienen van een aanvraag ontvang je binnen 13 weken een beslissing of de subsidie wordt toegekend.

Voor wie is de regeling bedoeld?

Om gebruik te kunnen maken van de SON-subsidie moet je eigenaar of huurder zijn van de locatie waarop het project wordt uitgevoerd en waar zich de aansluiting op het elektriciteitsnet bevindt. Individuele woningen zijn uitgesloten. Vanzelfsprekend moet het project gerealiseerd worden in de provincie Noord-Holland.

Wat bieden we jou?

Loqio is specialist in grootschalige submeting. Door gebruik te maken van multi-circuit energiemeters uit de datacenterwereld maken wij inzicht in energiegebruik mogelijk op een detail- en kostenniveau die met conventionele tussenmeters niet mogelijk is. Wij installeren de hardware samen met jouw huisinstallateur, zorgen voor de inbedrijfstelling en ontwikkelen de dashboards waarmee we realtime inzicht geven in het energieverbruik van jouw onderneming.

Met de inzichten zie je precies welke machines, bouwdelen of functies zorgen voor sluipverbruik of pieken in je energiegebruik. Met deze data kun je gerichte acties ondernemen om te besparen op energiegebruik, transportkosten en de kosten voor kW-max. De inzichten in de belasting van je installatie zijn ook van essentieel belang om goed geïnformeerde keuzes te maken bij investeringen in de installatie, zoals een uitbreiding van een laadplein of het vervangen van gasverwarming door warmtepompen of e-boilers.

Curtailment en smart charging

Naast energiemonitoring verzorgt Loqio de vermogensregeling van zonnepanelen en het slim laden van elektrische voertuigen. Door omvormers slim aan te sturen (ook wel curtailment genoemd) zorgen we ervoor dat je niet meer teruglevert aan het net dan er transportvermogen gecontracteerd is bij de netbeheerder. Ook voorkomen we dat je teruglevert op momenten met negatieve energieprijzen.

Met slim laden besparen we energiekosten door zoveel mogelijk op zelfopgewekte energie of tijdens uren met lage energieprijzen te laden. Ons slimme load management maakt het mogelijk om meer voertuigen te laden binnen een beperkte aansluitcapaciteit. Precies dus de oplossingen waarvoor de SON-regeling bedoeld is!

Wat zijn de kosten van energiemonitoring?

De kosten van energiemonitoringsysteem hangen af van de omvang van de installatie. Hoe groter het aantal submetingen, hoe zwaarder de verbruikers en hoe meer verdeelkasten er bemeten moeten worden, hoe hoger de kosten. Via de configurator onderaan deze pagina kun je de kosten berekenen. 

Voor het minimumbedrag van de subsidieregeling (€ 10.000, waarvan de helft gesubsideerd) kunnen wij grofweg vijftig 3-fase submetingen installeren in een hoofdverdeler, inclusief abonnementskosten voor een jaar. Een uitbreiding naar een onderverdeler begint bij ongeveer € 1.000 voor vier extra submetingen. Er kunnen aanvullende kosten zijn als hardware buiten een bestaande verdeelkast in externe kasten gemonteerd moet worden.

Met het minimumsubsidiebedrag van € 5.000 is dus al gedetailleerd inzicht mogelijk. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina. Wij stellen graag een offerte en meetplan op voor jouw specifieke situatie.

Op de website van de province Noord-Holland vind je meer informatie over de SON-regeling.

Configurator

Stel zelf je energiemonitoringsysteem samen met behulp van de configurator.

De genoemde installatiekosten zijn exclusief de aanleg van communicatiekabels naar de verdeelkasten. De prijsopgave gaat uit van een situatie waarin er voldoende ruimte beschikbaar is in de verdeelkasten om de energiemeters te installeren.

Zie energiemonitoring voor meer informatie over onze prijzen.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over energiemonitoring, slim laden en energiemanagement? Wij helpen je graag verder.

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Femme Taken

Business, software development en design

[email protected]

Sebastiaan Schimmel

Business, software development en infra