HBE's als verdienmodel voor zakelijke laadpleinen
Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) zijn een lucratief verdienmodel voor bedrijven die veel energie laden in elektrische voertuigen achter hun eigen netaansluiting. HBE's zijn een onmisbaar onderdeel in de business case van logistieke bedrijven voor investeringen in elektrische trucks en laadinfrastructuur. Door de toenemende schaalgrootte van zakelijke laadpleinen bij kantoorgebouwen en dienstverleners met elektrische serviceauto's wordt het winnen van HBE's ook voor deze partijen interessant.
In deze blog leggen we uit hoe je HBE's kunt aanboren als extra verdienmodel voor een zakelijk laadplein en hoe slim energiemanagement helpt bij het verhogen van de opbrengst.
De markt voor hernieuwbare brandstofeenheden
HBE's zijn certificaten die verkregen kunnen worden bij het laden van elektrische voertuigen en bij de productie van biobrandstoffen. Producenten van fossiele brandstoffen zijn verplicht om hun co2-uitstoot te compenseren met de inkoop van hernieuwbare brandstofeenheden. De overheid creëert hiermee een markt voor certificaten waarmee fossiele energiebedrijven investeringen in duurzaam vervoer stimuleren.
Hoeveel HBE's er met elektrisch laden gewonnen kunnen worden hangt af van de herkomst van de gebruikt energie. Laden op zelf opgewekte duurzame energie levert ruim drie keer zoveel HBE’s op als laden op stroom uit het elektriciteitsnet. Om dit voordeel te benutten moet elektriciteit in hetzelfde uur opgewekt worden als het energiegebruik voor elektrisch laden.
De waarde van HBE-certificaten wordt bepaald door de markt. Biobrandstoffen zijn veruit de grootste bron van HBE’s. De handel in biobrandstoffen heeft daarom een grote invloed op de waarde van een hernieuwbare brandstofeenheid. Momenteel schommelt de waarde rond € 12 per HBE wat overeenkomt met 15 cent per kWh indien de elektriciteit op duurzame wijze werd opgewekt achter de eigen netaansluiting.
Bedrijven die fossiele brandstoffen leveren aan vervoer zijn de komende jaren verplicht om een steeds groter deel af te dekken met de inkoop van HBE’s. De vraag naar certificaten zal daarom stijgen.
Administratieve lasten
Het oogsten van HBE’s gaat gepaard met administratieve lasten en een verplichte jaarlijkse audit. Dit maakt het registreren van HBE's pas interessant voor bedrijven die jaarlijks minimaal 170.000 kWh energie laden uit het elektriciteitsnet of 70.000 kWh uit eigen duurzame opwek. Bij zakelijke laadpleinen voor personenauto's worden HBE's interessant vanaf ongeveer 20 laadpunten in combinatie met voldoende opwek uit zonnepanelen.
Meer HBE's door slim laden
Zonder slimme aansturing hebben laadpleinen bij kantoren typisch een laadpiek in de ochtend. Auto's worden op vol vermogen geladen zodra ze op een laadpunt worden ingeplugd en zijn tegen 11.00u weer volgeladen. Zonnepanelen op het gebouw leveren op dat moment nog niet hun hoogste vermogen.
Met behulp van slim laadmanagement kan het energiegebruik van een laadplein automatisch geoptimaliseerd worden voor zelfconsumptie van opgewekte energie. Dit resulteert niet alleen in een forse besparing op energiekosten maar zorgt ook voor optimale creatie van HBE-certificaten, zodat er een extra inkomstenstroom van 15 cent per kWh wordt aangeboord.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe Loqio smart charging jouw laadkosten kan verlagen, neem dan contact op of lees onze blogs over de mogelijkheden voor kostenbesparing door slim laden.
Neem contact met ons op
Heb je vragen over energiemanagement, sensoren, dashboards en slimme gebouwen? Wij helpen je graag verder.
Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.
Sebastiaan Schimmel
Business, software development en infra