De luchtkwaliteit in schoolgebouwen is van grote invloed op de prestaties van zowel docenten als scholieren en studenten. Vermoeidheid, hoofdpijn, sufheid, concentratieverlies en onrust zijn het gevolg van een slechte luchtkwaliteit die leiden tot verminderde prestaties en hoger ziekteverzuim.
Het co2-niveau is een goede graadmeter voor de luchtkwaliteit in een ruimte. Bij een co2-concentratie boven 800 ppm beginnen de eerste klachten en deze worden erger naarmate de co2-concentratie verder stijgt. Een concentratie van 1200 ppm is niet uitzonderlijk wanneer er onvoldoende wordt geventileerd.
Door het plaatsen van co2-meters krijg je inzicht in de luchtkwaliteit in een gebouw en kun je passende maatregelen nemen om deze te verbeteren. Door de co2-concentratie blijvend te monitoren weet je zeker dat de ventilatie op orde is en blijft.
Zo werkt het
Draadloze Lora-sensoren sturen metingen naar een Loqio Edge-server, die deze gegevens via een beveiligde verbinding naar ons dataplatform streamt. Van daaruit zijn actuele en historische inzichten toegankelijk in onze gebouwdashboards.
De sensoren worden aangesloten op het lichtnet waardoor je nooit met lege batterijen te maken krijgt. Je bevestigt de sensoren eenvoudig zelf aan wanden, plafonds en bureau's. Onze hardware komt voorgeconfigureerd en werkt out-of-the-box. Dankzij het gebruik van Lora-technologie hebben de sensoren een groot draadloos bereik en uitstekende beveiliging.
Onze co2-sensoren meten doorlopend de co2-concentratie, temperatuur en luchtvochtigheid en sturen deze draadloos door naar onze applicatie waar je gedetailleerd inzicht krijgt in de prestaties van het gebouw. Dankzij draadloze communicatie is de installatie eenvoudig en kostenefficiënt uit te voeren. De sensoren worden gevoed met een stroomadapter zodat je geen omkijken hebt naar het vervangen van lege batterijen.
Gekleurde led-lampjes in de sensor geven een indicatie van de luchtkwaliteit. Optioneel is een monitor voor montage aan de muur of plaatsing op een bureau beschikbaar, waarmee de co2-concentratie, temperatuur en luchtvochtigheid duidelijk inzichtelijk worden gemaakt.
Via onze gebouwdashboards krijg je inzicht in de actuele meetwaarden en historische gegevens. Onze standaard rapportages geven inzicht in trends in het binnenklimaat. Hiermee kun je bepalen of er aanpassingen nodig zijn in de klimaatinstallatie en kun je aan derde partijen zoals installateurs inzichten verschaffen die nodig zijn om de installatie te optimaliseren.
Meten is wetenVerkrijg inzicht in wat er speelt in een gebouw en leg de basis voor optimalisatie van energieverbruik en luchtkwaliteit.
Verbeterde prestatiesMonitor uw luchtkwaliteit en stuur waar nodig bij voor optimale prestaties en een lager ziekteverzuim.
Geschikt voor besturingOnze oplossing is voorbereid op de besturing van klimaatsystemen, verlichting en laadpalen, voor automatische optimalisatie van energieverbruik en luchtkwaliteit.
Actueel en historisch inzichtRealtime actueel inzicht in de prestaties van u gebouw en met onze standaard rapportages krijgt u inzicht over lange termijn. Deel de rapportages eenvoudig met alle betrokkenen.
Veilig en betrouwbaarDankzij Lora-technologie veilige en betrouwbare communicatie met een uitstekend draadloos bereik.
Lage investeringskostenWij bieden een passend aanbod voor elk gebouw. De kosten groeien mee met de omvang en het gewenste niveau van inzicht.
Energiemonitoring voor scholen
De energierekening is voor veel scholen en onderwijsinstellingen een forse maandelijkse kostenpost. Kosten waar je geen inzicht in hebt en waarvan het niet duidelijk is hoe er bespaard kan worden.
Loqio Energiemanagement maakt een einde aan dit gebrek aan inzicht en laat je in detail zien waar, wanneer en hoeveel energie er wordt verbruikt. Daarmee heb je ook direct inzicht in kansen voor het besparen op het verbruik en daarmee de kosten.
Door gebruik te maken van de nieuwste innovaties uit de datacenterwereld, waar gebruikers al langer individueel worden afgerekend, kunnen wij kosteneffectief het energiegebruik van alle groepen in de elektrische installatie meten. Wanneer het gebouw beschikt over zonnepanelen maken wij in detail de eigen productie en eigen consumptie inzichtelijk.
De metingen van het energiegebruik worden realtime doorgestuurd naar ons beveiligde platform dat inzicht geven in het actuele en historische energiegebruik.
De metingen van het elektriciteitsgebruik kunnen uitgebreid worden met metingen van gasverbruik en warmte.
Gedetailleerd inzicht in de gehele installatieVerkrijg inzicht in het gedrag van de installatie en bepaal trends aan de hand van metingen en gebeurtenissen.
Effectief en doorlopend besparingspotentieel bepalenBepaal snel waar besparing gerealiseerd kan worden en welke acties de meeste besparing opleveren.
Evaluatie van energiebesparende maatregelenPermanent inzicht voorziet in de noodzakelijke feedbackloop voor continue verbetering van de energie-efficiency.
Preventief en prestatiegericht onderhoudDoor continue meting kan er ingegrepen worden voordat een foutsituatie zich voordoet. Plan vervanging van apparatuur op basis van besparingspotentieel.
Een investering voor een permanent resultaatTijdelijke metingen zijn kostbaar en tonen slechts een momentopname. Continue meting geeft blijvend resultaat.
Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS)
De Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) is een uitkering voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Gemeenten kunnen deze uitkering aanvragen voor het verbeteren van de luchtverversing in scholen die nog niet voldoen aan het bouwbesluit. De subsidie bedraagt 30 procent van de kosten, met een maximum gebaseerd op het aantal leerlingen. Naast de verbetering van de luchtverversing moeten ook een co2-meting en een energieregistratie- en bewakingssysteem worden aangebracht.
Voor het ontvangen van de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) moeten de maatregelen die in het schoolgebouw getroffen worden aan een aantal voorwaarden voldoen. Naast de eisen aan de ventilatiecapaciteit zijn dit:
Het aanbrengen van kooldioxidemeters in iedere onderwijsruimte in het schoolgebouw. De kooldioxidemeters moeten voldoen aan de eisen genoemd in artikel 3.5 van de Regeling Bouwbesluit 2012 en voorzien zijn van monitoring waarvan de gegevens tenminste een jaar beschikbaar blijven.
Het aanbrengen van een energieregistratie- en bewakingssysteem met rapportagefunctie per dag, week en jaar.
De co2-sensoren moeten voldoen aan de eisen genoemd in artikel 3.5 van het bouwbesluit en de gegevens verzameld door de sensoren moeten ten minste een jaar beschikbaar blijven. Het bouwbesluit stelt de volgende eisen aan de co2-sensoren:
De sensoren functioneren continu op de gangbare elektrische netspanning en een tijdelijke onderbreking van de elektrische aansluiting verstoort de ingestelde signaalniveaus niet.
De co2-sensor kalibreert zichzelf automatisch.
De sensor heeft ten minste een co2-meetfunctie met:
een meetbereik van tenminste 300 tot 5.000 ppm;
een bedrijfstemperatuur van 0 – 50 ˚C;
een nauwkeurigheid in temperatuurbereik van +15 tot + 35 ˚C:bij CO2 van 300-1.000 ppm : < 10% van meetwaarde en bij CO2 van 1.000-5.000 ppm : < 100 ppm;
een resolutie van 1 ppm.
De klimaatsensoren waarschuwen bijtijds voor ventilatieproblemen door middel van een duidelijke indicatie betreffende de mate waarin een vertrek wordt geventileerd.
Er zijn drie signaalniveaus met een eigen kleurcode:
co2-concentratie van minder dan 1.000 ppm.
co2-concentratie van 1.001 t/m 1.400 ppm.
co2-concentratie van 1.401 ppm en hoger.
De co2-concentratie moet afleesbaar zijn op een duidelijk display, waarbij de hoogte van cijfers en letters in het display minimaal 8 mm bedraagt.
Jouw voordelen
Veel van de aangeboden oplossingen voor co2-monitoring maken gebruik van sensoren die werken op batterijvoeding. Deze sensoren voldoen niet aan de eis uit het bouwbesluit voor het continu functioneren op netspanning. Wanneer je kiest voor een oplossing op basis van deze sensoren voldoe je niet aan de voorwaarden voor de Specifieke uitkering ventilatie in scholen.
Loqio biedt een oplossing op basis van sensoren die werken op netspanning. De gegevens worden draadloos verstuurd zodat er geen dure en ingrijpende maatregelen getroffen hoeven te worden om bekabelde communicatie mogelijk te maken. Een vrij stopcontact waarop je de sensor aansluit is voldoende. Hiermee wordt er wél voldaan aan de eisen uit het bouwbesluit en aan de voorwaarden voor de SUVIS.
Naast het monitoren van co2-niveaus in de onderwijsruimten is het voor de SUVIS noodzakelijk om een energieregistratie- en bewakingssysteem aan te brengen wanneer het gebouw hier nog niet over beschikt. Loqio levert een oplossing waarmee co2- en energiemonitoring in één platform wordt gecombineerd. Je hebt dan één applicatie en aanbieder. Wel zo overzichtelijk en kostenefficient.
De gegevens kennen bij Loqio geen bewaartermijn. Je krijgt dus ook inzicht in metingen ouder dan een jaar zodat je trends en seizoensgebonden effecten over de lange termijn kunt vergelijken om te analyseren of maatregelen hun beoogde effect hebben.
Prijzen
De kosten van onze oplossing zijn afhankelijk van de grootte van het gebouw. Je betaalt naast de eenmalige aanschafkosten van de hardware een abonnement dat gebaseerd is op het aantal metingen. De installatie kan door ons of de eigen installateur uitgevoerd worden.
Configurator
Stel zelf je energie- en co2-monitoringsysteem samen met behulp van de configurator.
De genoemde installatiekosten voor energiemeting zijn exclusief de aanleg van communicatiekabels naar de verdeelkasten. De prijsindicatie gaat uit van een situatie waarin er voldoende ruimte beschikbaar is in de verdeelkasten om de energiemeters te installeren.
Meer informatie over onze prijzen vind je in Energiemanagement en Sensoring. Neem voor een gedetailleerde offerte contact met ons op via onderstaand formulier.
Neem contact met ons op
Heb je vragen over energiemanagement, sensoren, dashboards en slimme gebouwen? Wij helpen je graag verder.
Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.