CO2 en Energie Monitoring voor scholen

CO2 en Energie Monitoring voor scholen

De luchtkwaliteit in schoolgebouwen is van grote invloed op de prestaties van zowel scholieren en studenten. Vermoeidheid, hoofdpijn, sufheid, concentratieverlies en onrust zijn het gevolg van een slechte luchtkwaliteit die leiden tot verminderde prestaties en hoger ziekteverzuim.

Het CO2 niveau is een goede graadmeter voor de luchtkwaliteit in een ruimte. Bij een CO2 concentratie boven 800 ppm beginnen de eerste klachten en deze worden erger naarmate de CO2 concentratie verder stijgt. Een concentratie van 1200 ppm is niet uitzonderlijk wanneer er niet voldoende wordt geventileerd.

Door het plaatsen van CO2 meters krijgt u inzicht in de luchtkwaliteit in uw gebouw en kan u passende maatregelen nemen om deze te verbeteren. Door de CO2 concentratie blijvend te monitoren weet u zeker dat uw ventilatie op orde is en blijft.

Zo werkt het

Draadloze Lora-sensoren sturen metingen naar een Loqio Edge-server, die deze gegevens via een beveiligde verbinding naar ons dataplatform streamt. Van daaruit zijn actuele en historische inzichten toegankelijk in onze gebouwdashboards. 

De sensoren worden aangesloten op het lichtnet waardoor u nooit met lege batterijen zit en kunnen eenvoudig zelf worden bevestigd aan wanden, plafonds en bureau's. Onze hardware komt voorgeconfigureerd en werkt out-of-the-box. Dankzij het gebruik van Lora-technologie hebben de sensoren een groot draadloos bereik en uitstekende beveiliging.

Onze CO2 sensoren meten doorlopend de CO2 concentratie, temperatuur en luchtvochtigheid en sturen deze draadloos door naar onze applicatie waar u gedetailleerd inzicht krijgt in de prestaties van uw gebouw.

Doordat de sensoren draadloos hun metingen doorgeven is de installatie eenvoudig en kosten efficiënt uit te voeren. De sensoren worden d.m.v. een adapter voorzien van stroom waarmee u geen omkijken heeft naar het vervangen van lege batterijen.

Een led lampje in de sensor geeft een indicatie van de luchtkwaliteit en optioneel is een monitor voor montage aan de muur of plaatsing op een bureau beschikbaar waarmee de CO2 concentratie, temperatuur en luchtvochtigheid duidelijk inzichtelijk worden gemaakt.

In onze dashboard applicatie krijgt u inzicht in de actuele meetwaarden en historische gegevens. Via onze standaard rapportages krijgt u duidelijk inzicht in de trends in uw binnenklimaat. Hiermee kan u waar nodig uw klimaatinstallatie aanpassen en inzicht verschaffen aan derden wanneer dat nodig is.

 1. Meten is wetenVerkrijg inzicht in wat er speelt in een gebouw en leg de basis voor optimalisatie van energieverbruik en luchtkwaliteit.
 2. Verbeterde prestatiesMonitor uw luchtkwaliteit en stuur waar nodig bij voor optimale prestaties en een lager ziekteverzuim.
 3. Geschikt voor besturingOnze oplossing is voorbereid op de besturing van klimaatsystemen, verlichting en laadpalen, voor automatische optimalisatie van energieverbruik en luchtkwaliteit.
 4. Actueel en historisch inzichtRealtime actueel inzicht in de prestaties van u gebouw en met onze standaard rapportages krijgt u inzicht over lange termijn. Deel de rapportages eenvoudig met alle betrokkenen.
 5. Veilig en betrouwbaarDankzij Lora-technologie veilige en betrouwbare communicatie met een uitstekend draadloos bereik.
 6. Lage investeringskostenWij bieden een passend aanbod voor elk gebouw. De kosten groeien mee met de omvang en het gewenste niveau van inzicht.

Energiemonitoring

U heeft een forse maandelijkse kostenpost aan uw energierekening. Kosten waarvan u geen inzicht heeft waar het aan besteed wordt en waar u kan besparen.

Loqio Energiemanagement maakt een einde aan dit gebrek aan inzicht en laat u in detail zien waar, wanneer en hoeveel energie wordt verbruikt. Daarmee heeft u ook direct inzicht in kansen voor het besparen op uw verbruik en daarmee uw kosten.

Door gebruik te maken van de nieuwste innovaties uit de datacenterwereld, waar gebruikers al langer individueel worden afgerekend, kunnen wij kosteneffectief het energiegebruik van alle groepen in de elektrische installatie meten. Wanneer u beschikt over zonnepanelen maken wij in detail uw eigen productie en eigen consumptie inzichtelijk.

De metingen van het energiegebruik worden realtime doorgestuurd naar ons beveiligde platform waar u actueel en historisch inzicht krijgt in u uw energiegebruik.

De metingen voor elektriciteit zijn optioneel uit te breiden met metingen voor gasverbruik en warmte.

 1. Gedetailleerd inzicht in de gehele installatieVerkrijg inzicht in het gedrag van de installatie en bepaal trends aan de hand van metingen en gebeurtenissen.
 2. Effectief en doorlopend besparingspotentieel bepalenBepaal snel waar besparing gerealiseerd kan worden en welke acties de meeste besparing opleveren.
 3. Evaluatie van energiebesparende maatregelenPermanent inzicht voorziet in de noodzakelijke feedbackloop voor continue verbetering van de energie-efficiency.
 4. Preventief en prestatiegericht onderhoudDoor continue meting kan er ingegrepen worden voordat een foutsituatie zich voordoet. Plan vervanging van apparatuur op basis van besparingspotentieel.
 5. Een investering voor een permanent resultaatTijdelijke metingen zijn kostbaar en tonen slechts een momentopname. Continue meting geeft blijvend resultaat.

Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS)

De Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) is een uitkering voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Gemeenten kunnen deze uitkering aanvragen voor het verbeteren van de luchtverversing in scholen die nog niet voldoen aan het bouwbesluit. De subsidie bedraagt 30% van de kosten, met een maximum gebaseerd op het aantal leerlingen. Naast de verbetering van de luchtverversing moeten ook een CO2-meting en een energieregistratie- en bewakingssysteem worden aangebracht.

Voor het ontvangen van de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) moeten de maatregelen die u treft aan een aantal voorwaarden voldoen. Naast de eisen aan de ventilatiecapaciteit zijn dit:

De CO2 sensoren moeten voldoen aan de eisen genoemd in artikel 3.5 van het bouwbesluit en de gegevens verzameld door de sensoren moeten ten minste een jaar beschikbaar blijven. De eisen die het bouwbesluit stelt aan de CO2 sensoren zijn:

Veel van de aangeboden oplossingen voor CO2 monitoring maken gebruik van Elsys ERS sensoren. Deze sensoren hebben als nadeel dat ze werken op een batterij en daarmee niet voldoen aan de eis uit het bouwbesluit voor het continue functioneren op netspanning. Wanneer u kiest voor een oplossing op basis van deze sensoren voldoet u daarmee niet aan de voorwaarden voor de Specifieke uitkering ventilatie in scholen.

Loqio biedt u echter een oplossing op basis van sensoren die werken op netspanning. De gegevens worden draadloos verstuurd waardoor u geen dure en ingrijpende maatregelen hoeft te treffen voor het versturen van de gegevens. Een vrij stopcontact waarop u de sensor aansluit is voldoende. Hiermee voldoet u wél aan de eisen uit het bouwbesluit en aan de voorwaarden voor de SUVIS.

Naast het monitoren van CO2 niveaus in de onderwijsruimten is het voor de SUVIS noodzakelijk om een energieregistratie- en bewakingssysteem aan te brengen wanneer u hier nog niet over beschikt. Door te kiezen voor de oplossing van Loqio krijgt u CO2- en energie-monitoring in één platform. U heeft dan één applicatie en aanbieder. Wel zo overzichtelijk en kosten efficient.

De gegevens kennen bij Loqio geen bewaartermijn. U heeft daarmee dan ook na een jaar nog toegang tot uw metingen en kan hiermee rapportages en analyses maken om de maatregelen die u heeft genomen te controleren en waar nodig te verbeteren.

Prijzen

De kosten van onze oplossing zijn afhankelijk van de grootte van uw gebouw. U betaalt naast de eenmalige aanschaf van de hardware een abonnement dat gebaseerd is op het aantal metingen. De installatie kan door uw eigen installateur worden uitgevoerd en desgewenst kunnen wij de installatie verzorgen.

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten. Voor een gedetailleerde offerte neemt u contact op via onderstaand formulier.

Loqio Basis

Energiezuinige server voor lokale besturing en acquisitie van metingen.

 • Verzamelt meetgegevens
 • Bestuurt klimaatsystemen
 • Streamt metingen naar cloud
25

per maand, jaarlijks gefactureerd

€ 490

eenmalige aanschaf

Lora gateway

Als uitbreiding op Loqio Basis

Tektelic KONA Micro Gateway
 • Gateway voor draadloze Lora-sensoren
 • Streamt metingen naar cloud

5

per maand, jaarlijks gefactureerd

€ 490

eenmalige aanschaf

Energie

Inzicht in energiegebruik van hoofdaansluiting, groepen en categorieën

Metingen
 • Actieve energie
 • Actief vermogen
 • Stroomsterkte
 • Spanning
1,50

per maand, per circuit, jaarlijks gefactureerd

v.a. € 3000

eenmalige aanschaf en installatiekosten bij minimum van 12 circuits

Outdoor

Robuuste buitensensor

Metingen
 • Temperatuur
 • Luchtvochtigheid
 • Luchtdruk
3,50

per maand, jaarlijks gefactureerd

€ 199

eenmalige aanschaf

CO2

Basis voor luchtkwaliteitsmeting

Metingen
 • Co2
 • Temperatuur
 • Luchtvochtigheid
 • Stoplicht functie
4,-

per maand, jaarlijks gefactureerd

€ 299

eenmalige aanschaf