Exonet: energiemonitoring en smart charging

Exonet: energiemonitoring en smart charging

Femme Taken

Femme Taken

Business, EMS software development en design

Mei 2023

Voor Exonet installeerden we energiemonitoring op alle groepen in de verdeelkast. De werkplekken en vergaderruimtes werden door Loqio voorzien van monitoring van de luchtkwaliteit. Tevens mogen wij het kantoorpand met laadplein gebruiken als ontwikkellocatie voor smart charging.

Exonet levert hoogwaardige managed hostingdiensten en verhuisde in 2020 naar een nieuw all electric kantoorpand dat verwarmd wordt door warmtepompen en energie opwekt met zonnepanelen. Het pand beschikt over een laadplein dat recent werd uitgebreid van tien naar twaalf laadplekken en werd overkapt door een zonnecarport van AmperaPort. Een aanzienlijk deel van het wagenpark is elektrisch.

Smart charging

Het bedrijf bevindt zich in congestiegebied en heeft door de bouw van de zonnecarport ruim meer opwekcapaciteit dan er op elektriciteitsnet ingevoed mag worden. Met het slim laden van elektrische auto’s zorgt Loqio ervoor dat zelf opgewekte energie zo goed mogelijk benut wordt en er geen ongewenste curtailment van omvormers nodig is. De combinatie met sturing op dynamische energieprijzen verzekert Exonet jaarrond van de laagste inkoopkosten voor energie.

Dankzij de ruimte opwekcapaciteit is er de mogelijkheid om het maximale importvermogen waarop het laadplein wordt aangestuurd maandelijks te optimaliseren voor lagere kosten voor kW-max. In het voorjaar en de zomer wordt er minder vermogen uit het net betrokken en in de donkere wintermaanden meer.

De monitoring van de energiestromen wordt gebruikt om het klimaatsysteem te optimaliseren. Daarnaast levert het data waarmee onze machine learning algoritmes worden gevoed om nauwkeurige voorspellingen te doen van het energiegebruik van het pand. Op basis van deze voorspellingen, day-ahead prijzen van elektriciteit, de beschikbaarheid van elektrische auto’s en de opwekverwachting bepaalt het energiemanagementsysteem het optimale moment om auto’s te laden.

Snelle terugverdientijd

In 2024 verwachten we een besparing op de energie- en netwerkkosten van € 3400 te realiseren. Hiermee is de investering in het energiemanagementsysteem binnen een jaar terugverdiend.

Exonet in podcast van de Groene Nerds

In de aflevering van 7 maart 2024 van de Groene Nerds vertelt Jesper Weiland van Exonet over de verwezenlijking van zijn duurzame en toekomstbestendige kantoorpand waarin slim energiemanagement een belangrijke rol speelt.

Neem contact met ons op

Heb je vragen over energiemanagement, sensoren, dashboards en slimme gebouwen? Wij helpen je graag verder.

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Femme Taken

Business, software development en design

[email protected]

Sebastiaan Schimmel

Business, software development en infra